Uutiset

  

 • Vuoden 1999 lopulla Riihimäen keskustan kupeeseen rakentui paritalo, johon ystävykset Markku Munne ja Eero Koivurinne muuttivat perheineen.

  - Kun sopiva tontti tuli myyntiin, se oli menoa, ystävykset muistelevat talon rakentamisen alkutaipaletta.

  Idea yhteisen paritalon rakentamisesta lähti Koivurinteen vaimolta. Ensin ajatukselle naurettiin, mutta pohtimisen jälkeen ideasta innostuivat kaikki.

  - Laitoimme silloisen asuntomme myyntiin ja ryhdyimme hommiin, Munne sanoo.

  Miehet saivat kuulla monelta taholta kommenttia siitä, että kaverin kanssa ei kannata lähteä rakentamaan. Yllätykseksi sekä rakentaminen että elämä muuton jälkeinen elämä ovat sujuneet mutkitta.

  - Onhan tämä aika poikkeuksellista. Kaikki on kuitenkin mennyt aina hyvin ja ikinä ei ole edes pesäpallomailat heiluneet, työpaikalla tutustuneet miehet nauravat.

  Kyselyistä huolimatta talon lämmitysmuodoksi valikoitui öljy kaukolämmön sijaan.

  - Kaukolämpöputki ei valitettavasti vielä silloin kulkenut meidän tonttimme kohdalla. Kaukolämpö olisi ollut ykkösvaihtoehto, Munne kertoo.

  Vuonna 2014 öljylämmitys vaihdettiin kaukolämpöön. Munnen mukaan vaihto tuli juuri oikeaan saumaan, sillä öljypoltin olisi kuitenkin jouduttu vaihtamaan pian. Talosta ei löytynyt asbestia, joten saneeraus itsessään oli nopea projekti.

  Elämä kaukolämmön kanssa on ollut kaikin puolin huoletonta: talossa ei ole tarvinnut nuohota, kytätä öljyä tai vaihtaa polttimoita.

  - Lämmöntoimituksen keskeytyksiltä on vältytty, joten myös reissuihin uskaltaa lähteä.

  Kaukolämpö on turvallista, toimitusvarmaa ja helppokäyttöistä. Se syntyy paikallisin voimin ja säästää sekä kukkaroa että ympäristöä. Munnen mielestä yksi parhaista asioista kaukolämmössä on kuitenkin sen pienet päästöt.

  - Pienten päästöjen johdosta voin hyvillä mielin ajaa dieselautoa ja polttaa puita, hän sanoo.

    Takaisin

Kaukolämpö on tulevaisuuden lämmitysmuoto

Suomessa lähes 3 miljoonaa taloutta lämpenee kaukolämmöllä. Uusiutuvat polttoaineet ja hukkalämpö lisääntyvät lämmön lähteenä ja mahdollistavat entistä edullisemman kaukolämmön tuottamisen.

Tilastokeskuksen mukaan kaukolämpö on Suomen yleisin rakennusten lämmitysmuoto. Myös uudisrakentamisessa lämmitystapa on halutuin. Kaukolämpö on tulevaisuudessa merkittävä tekijä ilmaston muutosta vastaan. Riihimäen kaukolämpö tuottaa lämpöä verkostoon 100% ekologisesti hyödyntämällä jätehuollosta saatavaa hukkalämpöä.