Uutiset

  

 • Riihimäen Kaukolämpö oli viime keväänä mukana sponsoroimassa riihimäkeläisjoukon kisamatkaa VEX-robotiikan maailmanmestaruuskilpailuihin Yhdysvaltoihin.

   

   

  VEX MM-kilpailut ovat suurin robotiikan kilpailutapahtuma maailmassa. Kilpailut järjestetään kerran vuodessa ja niihin osallistuu vuosittain noin 1 600 joukkuetta yli 40 maasta. Riihimäeltä Dallasiin kisaamaan lähti kaksi joukkuetta: toisen asteen opiskelijoiden Team 4 Orange Musketeers ja Harjunrinteen koulun Cube Drivers.

   

  - Ilman sponsoreita tällaisia kisamatkoja ei tehtäisi. Meillä pitää olla mahdollisuus tarjota matkalle osallistumista jokaiselle opiskelijalle, minkä takia sponsoreiden mukanaolo on erinomaisen tärkeää, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen summaa.

   

  Viitasen mukaan juuri kisamatkojen tyyppisillä tavoitteilla on iso merkitys opiskelijoiden arjessa. Se motivoi opiskelijoita kehittämään ja hiomaan taitojaan. Kisapaikan saaminen on hyvä esimerkki myös siitä, että pitkäjänteisellä tekemisellä voi päästä huikeisiin tuloksiin: tuiki tavallisesta koulusta kilpailemaan MM-kisoihin.

   

  - Kilpailujen avulla voimme myös kartoittaa, missä opetuksen tasomme on ja missä osaamisemme menee kansainvälisesti.

   

   

  Harjurinteen koulun joukkuueessa menestystä mittasivat Inka Valli, Aapo Pyyhtiä, Joose Kalliontausta ja Aleksi Sillanpää. Nuoret kertovat tapahtuman olleen paitsi koko vuoden odotetuin tapahtuma myös tavoite, jota kohti oltiin menty siitä asti, kun he aloittivat robotiikan opiskelun.

   

  - Kisoihin pääseminen oli ainutlaatuinen kokemus. Oli hienoa päästä osaksi sellaista ympäristöä, missä kaikki olivat kiinnostuneita samasta asiasta, Valli kertoo.

   

  - Kisat meni meidän kohdaltamme paremmin, mitä osasimme odottaa. Taso oli kova. Olimme mukana samassa lohkossa MM-voittajan kanssa, Pyyhtiä jatkaa.

   

  Riihimäellä robotiikka nähdään tulevaisuuden yleissivistyksenä, ja siksi sitä opetetaan tällä hetkellä kaikille lapsille varhaiskasvatuksesta yläkouluu asti. Robotiikkaopinnot ovat osana useita oppiaineita ja siihen perehdytään myös laaja-alaisissa opintokokonaisuuksissa.

   

   

  Kaupungin robotiimin kehittämisjohtaja Esa Santakallion mukaan robotiikka yksi Riihimäen vetonauloista. Se on saanut positiivisen vastaanoton niin opiskelijoiden kuin vanhempienkin keskuudessa.

   

  - Olen saanut paljon viestejä, missä on kerrottu, että perhe on muuttanut Riihimäkeen vain sen takia, että lapsi pääsisi opiskelemaan robotiikkaa. Se on paras mahdollinen palaute, mitä oikeastaan voi edes saada, hän toteaa.

    Takaisin

Kaukolämpö on tulevaisuuden lämmitysmuoto

Suomessa lähes 3 miljoonaa taloutta lämpenee kaukolämmöllä. Uusiutuvat polttoaineet ja hukkalämpö lisääntyvät lämmön lähteenä ja mahdollistavat entistä edullisemman kaukolämmön tuottamisen.

Tilastokeskuksen mukaan kaukolämpö on Suomen yleisin rakennusten lämmitysmuoto. Myös uudisrakentamisessa lämmitystapa on halutuin. Kaukolämpö on tulevaisuudessa merkittävä tekijä ilmaston muutosta vastaan. Riihimäen kaukolämpö tuottaa lämpöä verkostoon 100% ekologisesti hyödyntämällä jätehuollosta saatavaa hukkalämpöä.