Uutiset

  

 • Riihimäellä asuva Esa Hakola on säästänyt jo useamman vuoden ajan pitkän pennin sähkön kustannuksissa.

   

   

  Riihimäellä asuva Esa Hakola elää energiatehokkaasti. Hän on säästänyt jo useamman vuoden ajan pitkän pennin sähkön kustannuksissa. Erilaisia hankintoja ja toimintatapojen muutosta hän on tehnyt niin kustannus- kuin ympäristönäkökulmia ajatellen.

   

  Ensin vaihtuivat lamput ja sen jälkeen asunnon lämpötilaa laskettiin muutamalla asteella. Myös talon ikkunat ja patteritermostaatit lähtivät vaihtoon.

   

  - Kyllästyin hintojen korotuksiin. Pienten muutosten myötä sähkölaskujen kokonaissummat lähtivät laskuun, Hakola toteaa.

   

  Vuonna 2017 Hakola vaihtoi työkäytössä olevan dieselautonsa sähköiseen.

   

  - Tarvitsin isomman auton. Edellinen auto oli myös tulossa tiensä päähän. Marssin autokaupoille, jossa myyjä esitteli yhtä sähköautoa, jonka päädyinkin sitten ostamaan ihan pelkästään kuvan perusteella, hän muistelee.

   

  Pian sähköauton hankinnan jälkeen Hakola asennutti talonsa katolle myös aurinkopaneelit.

   

  - Halusin pystyä lataamaan autoa kustannustehokkaasti omalla pihalla. Aurinkoisena päivänä auton lataus ei maksa minulle euroakaan.

   

  Varavirtalähteenä toimii vuoden 2022 heinäkuussa hankittu akusto, joka sijoitettiin asunnon kellariin. Aurinkopaneelien ja akuston yhteiskäytön ansiosta Hakola kertoo selviävänsä hyvin vähällä ostosähköllä.

   

  - Kesällä oli niin paljon aurinkoisia päiviä, että pystyin lataamaan auton, pesemään pyykit ja hoitamaan sellaisia kotityöt, joihin tarvitsee sähköä. Keskikulutus oli 1,57 kilowattia päivää kohden, mikä on rahassa vajaa 20 senttiä.

   

  Talvisin miehen koti lämpiää aurinkopaneeleista saadun sähkön lisäksi myös öljyllä, sillä paneeleista saatu sähkö ei yksin riitä kaikkiin talouden menoihin. Kaukolämpö ei toistaiseksi ole saatavilla kiinteistön osoitteessa.

   

  Hakola seuraa päivittäin omaa sähkön kulutustaan. Hänen tietokoneeltaan löytyykin ohjelma, mistä voi seurata kuinka paljon aurinkopaneeleista tulee sähköä ja mikä on talon sähkölaitteiden kokonaiskulutus.

   

  Näin Esa Hakolan sähkönhankinta on jakautunut aikavälillä 1.3.2022 – 30.9.2022

   

  • Kulutus 7500 kWh.
  • Ostettua sähköä 2500 kWh.
  • Aurinkopaneelit + akusto 5000 kWh.
    Takaisin

Kaukolämpö on tulevaisuuden lämmitysmuoto

Suomessa lähes 3 miljoonaa taloutta lämpenee kaukolämmöllä. Uusiutuvat polttoaineet ja hukkalämpö lisääntyvät lämmön lähteenä ja mahdollistavat entistä edullisemman kaukolämmön tuottamisen.

Tilastokeskuksen mukaan kaukolämpö on Suomen yleisin rakennusten lämmitysmuoto. Myös uudisrakentamisessa lämmitystapa on halutuin. Kaukolämpö on tulevaisuudessa merkittävä tekijä ilmaston muutosta vastaan. Riihimäen kaukolämpö tuottaa lämpöä verkostoon 100% ekologisesti hyödyntämällä jätehuollosta saatavaa hukkalämpöä.